
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoW tym roku festiwal odbywa się pod hasłem "Kuchnia naszych babć - tradycja i nowoczesność". Posłuchaj relacji.
W Starej Kiszewie, w powiecie kościerskim startuje jubileuszowa 10. edycja Festiwalu Kiszewskie Smaki. W programie są między innymi profesjonalne pokazy kulinarne i stoiska kół gospodyń wiejskich. Wieczorem zaplanowano koncerty Mariusza Kalagi z zespołem, zespołu Topky i koncert rapera Wac Toja. Na boisku w Starej Kiszewie stanęło też mobilne studio radia Weekend FM. Stąd Klaudia Cieplińska-Bednarek relacjonuje wydarzenie.
Stara Kiszewa - kolory Kaszub i Kociewia
– Dziesięć lat to jest już zobowiązanie, ale i jednoczesnie wspaniała tradycja, którą zbudowaliśmy. Wszystko zaczęło się 11 lat temu, kiedy szukaliśmy tego, co naszą gminę najbardziej wyróżnia. I wtedy, kiedy patrząc na naszą bogatą i geografię, położenie na pograniczu Kaszub i Kociewia, kiedy spostrzegliśmy, jak wielki potencjał jest wśród naszych mieszkańców, jak bogatą mamy historię i tradycję, wtedy zdecydowaliśmy się na hasło promocyjne naszej gminy "Stara Kiszewa - kolory Kaszub i Kociewia". Piękne hasło, które chcieliśmy wzmocnić wydarzeniem, które by oddawało tę nową jakość. Zdecydowaliśmy się na gotowanie na scenie - mówił w mobilnym studiu Weekend FM wójt gminy Stara Kiszewa Andrzej Hinc. Posłuchaj rozmowy:
Rozmowa z wójtem gminy Stara Kiszewa
Szefowie kuchni i wielka degustacja
Jedną ze smacznych atrakcji festiwalu jest degustacja gulaszu w trzech odsłonach. O tym mówili szef kuchni festiwalowej Mariusz Gachewicz i kucharz Krzysztof Stempowski.
– Dzisiaj postaraliśmy się aby cały ten region zebrać na tej jednej wielkiej patelni - mówi Mariusz Gachewicz. Posłuchaj rozmowy:
Rozmowa z kucharzami
Gotowanie i karving z KGW
Placki ziemniaczane, ruchanki drożdżowe i kaszubskie truskawki - między innymi to przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich. O tym, co można skosztować na stoiskach opowiadały Alicja Wacholc z KGW Lipy oraz Bogumiła Rogowska KGW Zamek Kiszewski. Posłuchaj rozmowy:
Rozmowa z paniami z KGW
Słuchaj w: