
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoByło nie tylko pyszne jedzenie, ale również występy muzyczne.
Już po raz dziewiąty w Starej Kiszewie odbył się festiwal kulinarny. Tematem sobotniej (07.09) edycji Kiszewskich Smaków były naturalne zakwasy i kiszonki w nowej aranżacji. Atrakcjami było między innymi gotowanie na scenie na żywo oraz możliwość degustacji domowych potraw. Funkcję głównego szefa kuchni festiwalowej pełnił restaurator Mariusz Gachewicz. Goście imprezy degustowali potrawy ze stoisk regionalnych. Impreza nie ograniczała się jednak tylko do jedzenia.
Razem z dziećmi robimy zwierzątka z owoców. Zainteresowanie u mnie jest zawsze duże, no a dorośli próbują swoich sił w curvingu, róże z kalarepy na przykład rzeźbią. Najpiękniejsze właściwie dzieła są z arbuzów, ponieważ są te trzy kolory skórki: zielony, różowy, piękny biały, ale właściwie prawie wszystko nadaje się do rzeźbienia. Impreza rośnie w siłę, z czego się cieszymy, co roku mamy coraz więcej osób, przyjeżdżających do nas z bardzo daleka nawet.
Bogumiła Rogowska
Mówi Weekend FM Bogumiła Rogowska, która z festiwalem jest związana od samego początku.
Prócz kulinariów nie zabrakło dobrej muzyki. Na scenie zaprezentowało się kilkoro artystów, w tym Izabela Trojanowska oraz raper Edzio.
Więcej o imprezie w rozmowie reportera Weekend FM z wójtem gminy Stara Kiszewa Andrzejem Hincem oraz kucharzem Mariuszem Gachewiczem.
Do odsłuchania tutaj:
rozmowa z Andrzejem Hincem i Mariuszem Gachewiczem
Słuchaj w: